Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Dzintra Erliha – sieviešu komponistes cēlāja

Koncerts Karnegija zālē Ņujorkā

Laikraksts Latvietis Nr. 796, 2024. g. 25. apr.
Ilze Pētersone -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

No kreisās: Una Tone, Dzintra Erliha, Sasha Ona. FOTO Ēriks Niedrītis.

No kreisās: Esin Aydingoz, Dace Aperāne, Leanna Primiani, Lolita Ritmane, Una Tone, Sasha Ona, Dzintra Erliha. FOTO Ilze Pētersone.

Gundārs un Dace Aperāne. FOTO Ilze Pētersone.

2024. g. 9. februārī pazīstamā pianiste Dzintra Erliha uzstājās Karnegija Weill koncertzālē, iekļaujot skaņdarbus no sava Zelta Mikrofona nominētā, digitālā albūma SERENA. Klausītājus iepriecināja Lūcijas Garūtas, Lolitas Ritmanes, Leannas Primiani, Starr Parodi, Esin Aydingoz, Sabīnes Ķezberes, Daces Aperānes, Pētera Vaska un Jāņa Ivanova kompozīcijas. Dzintrai pievienojās vijolniece Una Tone un čelliste Sasha Ono, uzstājoties ar Lolitas Ritmanes Vignettes From the Park, Daces Aperānes Daina (klavierēm un vijolei) un Esin Aydingoz Years Gone By. Programmu vadīja aktieris Ivars Stonins.

Dzintras Erlihas februāra solokoncerts bija sevišķs notikums mums šeit Ņujorkā; ir pagājis laiciņš, kopš latviešu mākslinieki ir bijuši slavenajā zālē. Bija prieks sasveicināties ar Latvijas vēstnieku ASV – Māri Selgu un kundzi Mariku, kas bija atbraukuši no Vašingtonas, kā arī ar Latvijas pārstāvi ANO – Sanitu Pavļutas-Deslandes kundzi un redzēt tautiešu garo rindu uz 57. ielas, gaidot atveram Karnegija durvis.

Jāpiemin, ka no 200+ skaita audiences zālē daļa bija cittautieši. Saklausot nedzirdētu valodu, ievēroju pēc izskata jaunu meiteni; izrādījās, ka tā bija Esin Aydingoz – 30 g.v. aktrise un komponiste, nominēta Grammy balvai par filmu mūzikas aranžējumiem. Satiku viņas vecākus, kas nupat bija ielidojuši uz koncertu no Turcijas! Esinas iekļautais skaņdarbs Dzintras koncertā, Years Gone By, bija lēnīgs, melanholisks un skaists. Runājos arī ar Leanna Primiani, grieķu amerikānieti no Kalifornijas, diriģenti un komponisti klasiskā un elektroniskā mūzikā. Leannas kompozīcija Loss for Solo Piano bija veltīts Dzintrai; tēma vijās ap viņas mātes dzīvi, slimību un nāvi un meitas/mātes dinamiku. Mūzika atgādināja putnu lidojumus, vai domu gājienus – brīžiem liegus un mierīgus, brīžiem uzliesmojošus kādas satraucošās atmiņas ietekmē.

Leannai blakus sēdēja kolēģe, latviešu komponiste, Holivudā strādājošā un daudz apbalvotā Lolita Ritmane. Lolitas darbs Vignetttes From the Park, tika komponēts tieši Dzintras koncertam, un Lolita bija atbraukusi no Losandželosas uz pirmatskaņojumu. Kompozīcija izcēla pianistes Dzintras, vijolnieces Unas un čellistes Sashas spējas; brīžiem klavieru notis izklausījās kā strūklaku plūsma, brīžiem kā virpuļojoša deja; brīžiem vijole un čello draiskuļoja, brīžiem pulsēja ritmiskos lēcienos. Lolitas pārējie skaņdarbi: Dreamscape, Beyond the Window un Hope (veltīts Dzintrai) atspoguļoja reizēm kaislību, reizēm meditatīvas emocijas ar klusākiem apakštoņiem.

Jāmin, ka klātienē bija komponiste, diriģente, skolotāja un pazīstamā latviešu mūzikas atbalstītāja, mūsu pašu – Dace Aperāne. Viņas skaņdarbs, liriskais New Moon bija veltīts Dzintrai; gaišā, gaismas pilnā Daina labi ilustrē Daces teikto, ka „...daba, dzeja, atmiņas izstaro savdabīgu iekšēju mūziku. Mans kompozīcijas process sakņojas šīs iekšējās mūzikas uztverē.“

Dzintra Erliha sniedza augšminētās komponistes, kā arī Lūcijas Garūtas, Pētera Vaska un Jāņa Ivanovu skaņdarbus ar aizrautību un dziļu izjūtu, vienlaikus ar profesionālu un disciplinētu stāju. Audience bija sajūsmā! Vēl – viņa izraisīja klausītājos ne tikai muzikālu pacilātību, bet arī „vizuālu baudu“. Uznākot uz skatuves – slaida un stalta, zeltainā tērpā, māksliniece šķita viena ar zeltaino skatuvi.

Nobeigšu ar piezīmi – mēs pieņemam kā pašu par sevi saprotamu, ka sievietes mākslinieces uzstājās pasaules koncertzālēs un opernamos; šajās dienās latviešiem pat varētu būt vairāk pazīstamas sievietes mākslinieces nekā vīrieši. Bet vēsturiskā skatījumā varētu teikt, ka ir bijusi „sieviešu neesamība“. Daudziem gadu simtiem bija jāpaiet, pirms pasaule sāka ievērot un novērtēt sieviešu radošo darbību. Vēl šodien, kaut orķestros ir daudz sieviešu, diriģentes un komponistes ir daudz mazāk.

Apsveicam Dzintru Erlihu ar viņas muzikālajām sekmēm, īpaši ar viņas debijas solokoncertu Karnegijā! Un izceļot 21. gadsimta sieviešu komponistu darbus, Dzintra palīdz celt sieviešu skaņdarbu redzamību un rosina jaundarbu komponēšanu.

Ilze Pētersone
2024. g. februārī
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com