Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Latviešu jaunatnes seminārs „2x2“ atgriežas Vācijā

Pēc 40 gadu pārtraukuma

Laikraksts Latvietis Nr. 792, 2024. g. 27. martā
Rozīte Katrīna Ponne -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Latviešu jaunatnes seminārs „2x2“. FOTO Publicitātes foto.

Latviešu jaunatnes seminārs „2x2“. FOTO Publicitātes foto.

2024. gads pasaules latviešu jaunatnes kustībai 2x2 ir svinību gads, jo šogad tā atzīmē 60 gadu, kopš norisinājās pirmais 2x2 seminārs ASV, 40 gadu, kopš norisinājās pirmais seminārs Vācijā, kā arī 20 gadu, kopš Latvija ir pilntiesīgi atgriezusies Eiropas valstu saimē. Lai to nosvinētu, no 5. līdz 11. augustam Vācijā, Latviešu kultūras centrā Bērzaine, norisināsies pasaules latviešu jaunatnes seminārs Atgriešanās.

Semināra vadītāja Rozīte Katrīna Ponne aicina piedalīties latviešu jauniešus no visas pasaules: „Divreizdivi ir vieta, kur dzimst mūsu valsts jaunie cilvēki. Tā ir vieta, kur jaunieši apzinās sevi, savu vērtību un vēlmi dzīvot jēgpilnā Latvijas sabiedrībā. Katram semināram ir īpašs nosaukums, un Vācijas pasākumam tas ir „Atgriešanās“, aicinot jauniešus rast atbildi uz jautājumu: „Ko nozīmē atgriešanās pie sevis un pie savām saknēm? Kas ir tas, kur vēlamies atgriezties un doties kā sabiedrība kopumā?““

Jau 60 gadu 2x2 vadības lokā pulcē latviešus, kas ir savas jomas atzīti profesionāļi un brīvprātīgi vada lekcijas jeb ievirzes un projektus jeb darbnīcas. Iesaistītie cilvēki iedvesmo jauniešus, un sniegtās zināšanas ļauj atklāt vēl līdz šim neapjausto par Latviju un latvietību.

Atgriešanās programmas vadītājs Jānis Skrebels šo semināru raksturo šādi: „Veidojot kustības „2x2“ sešdesmitgades programmu, vēlamies atgriezties pie saknēm un idejām, kas ieliktas kustības pamatos, proti, dot iespēju jauniešiem iepazīt izcilas personības un siet ciešas saites savā starpā. Vācijas seminārā norisināsies lekcijas par kritisko domāšanu, pilsonisko aktīvismu un Latvijas inovāciju pasauli. Savukārt darbnīcās varēs apgūt gan dūraiņu adīšanas prasmes, gan iemācīties dažādas zīmēšanas tehnikas, gan iepazīt ķermeni caur skaņām. Politikas vakarā tiks aktualizēta tēma par 20 gadiem, ko Latvija aizvadījusi Eiropas Savienībā un NATO. Folkloras vakarā atgriezīsimies pie senču dziesmām.“

Par Atgriešanās semināra norises vietu ir izvēlēts Latviešu centrs Bērzaine, kas atrodas Freiburgā, Vācijā. Nams ir īpaša vietā daudziem pasaules latviešiem, jo tas ir viens no tikai dažiem publiski pieejamiem latviešu īpašumiem Eiropā. Senā māja Cēringenas pilsdrupu pakājē, kas sākotnēji bija paredzēta kā karā cietušo latviešu karavīru mītne, pakāpeniski ir pārvērtusies par viesu namu, kur šodien var iegriezts ikviens ceļinieks. Latvieši šo namu mīļi dēvē par Mazo Latviju.

Par kustību „2x2“

Kustības 2x2 mērķis ir radīt vidi, kurā katrs latviešu jaunietis pilnveido sevi un Latvijas sabiedrību. Pirmās 2x2 nometnes notika 20. gadsimta 60. gados Ziemeļamerikā, lai stiprinātu latvietību to jauniešu vidū, kuri dzimuši un auguši ārpus Latvijas. Kopš 2015. gada vasaras 2x2 notiek arī Latvijā, apvienojot Latvijā un ārpus tās dzimušos latviešu jauniešus.

Papildu informācija:
https://www.2x2pasaule.lv/seminari/2x2-atgriesanas

Rozīte Katrīna Ponne,
Nodibinājuma „2x2“ padomes locekle un semināra „Atgriešanās“ vadītāja
E-pasts: rozite.ponne@gmail.com



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com