Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


„TĪRI-ZAĻI-ILGI!“

Lielā talka notiks – 27. aprīlī

Laikraksts Latvietis Nr. 792, 2024. g. 27. martā
Anna Blaua -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv
LielaTalka

Lielā talka. FOTO Publicitātes foto.

Jau tradicionāli pavasaris Latvijā iezīmējas ne tikai ar gaismas atgriešanos, siltākiem vakariem un skanīgām putnu dziesmām – neatņemama ir vēlme visiem kopā parūpēties par mūsu zemi un sakopt apkārtējo vidi. Ar moto „tīri-zaļi-ilgi” ikviens Latvijas iedzīvotājs 27. aprīlī aicināts piedalīties Lielajā Talkā, kas notiks jau septiņpadsmito reizi.

Lai talkošanai rūpīgi sagatavotos, jau šobrīd Lielās Talkas tīmekļvietnē iespējams atzīmēt piesārņotās vietas – https://talkas.lv/piesarnoto-vietu-karte/. Piesārņoto vietu karte ir noderīgs rīks, plānojot talkošanas aktivitātes, un ikkatrs aicināts ziņot par vietām, kurās būtu nepieciešama sakopšana, lai kopīgiem spēkiem padarītu mūsu Latviju tīrāku. Kā ierasts, mēnesi pirms talkas ikvienam potenciālajam talkas dalībniekam būs iespēja reģistrēt savu izvēlēto talkošanas vietu Lielās Talkas kartē, kā arī Solo talkas dalībnieki varēs atzīmēt savas talkošanas vietas Solo talkas kartē.

„Kopīga un brīvprātīga darba veikšana ir mūsu nacionālais zelts. Latvija kā valsts, kas kopā ar Igauniju aizsāka talkot 2008. gadā, jau vairākkārt ir saņēmusi Pasaules Talkas balvas par augstāko iedzīvotāju iesaistes procentu. Tikko apstiprinātajā ziņojumā Latvija atkal izcelta ar savu stabilo augsto sniegumu – kā valsts, kas regulāri pārsniedz 5% iedzīvotāju dalības slieksni, kas svarīgi jebkuru pārmaiņu panākšanai sabiedrībā. Lielā Talka faktiski kļuvusi par gaidītu tradīciju, kas sniedz iedzīvotājiem iespēju pietuvoties dabai, saliedēties vienoto mērķu labā un radīt prieka brīžus visiem kopā – un katram atsevišķi! Lielā talka pati par sevi kļuvusi par mantojumu, ko sniedzam jaunākajai paaudzei, mācot atbildību un cieņu pret vidi, kas ir mums apkārt,“ atzīmē Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme. „Jau šobrīd mums ienāk informācija, ka daudzviet saglabājas iepriekšējo talku laikā sasniegtā sakārtotība, savukārt, dažādu iemeslu dēļ ir parādījušās jaunas vietas, kurās nepieciešama talcinieku iesaiste.”

Lielo Talku organizē biedrība Pēdas LV sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem, Latvijas Pašvaldību savienību, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministriju, Eiropas Latviešu Apvienību. Atbalsta: Rimi, Mežpils alus, Getliņi, DHL.

Par Lielo Talku

Lielā Talka ir lielākā Latvijas nevalstiskā kustība, kas balstās uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, atveseļošanā un labiekārtošanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Lielās Talkas tradīcija aizsākās pirms 16 gadiem – ar talku 2008. gada 13. septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. 16 gadu garumā talkā piedalījušies aptuveni 500 000 dalībnieku un, salīdzinot ar pirmajiem talkas norises gadiem, atkritumu daudzums ir samazinājies vairāk nekā par pusi. Pēdējos gados arvien vairāk Lielā Talka uzsver vides izglītības un vides un cilvēka veselības ciešo saikni, tāpat notiek arvien vairāk ainavu un pagalmu labiekārtošanas darbu.

2023. gadā kopumā tika pieteiktas 1339 talkas vietas: 894 publiskās atkritumu savākšanas un 445 labiekārtošanas talkas, kā arī 183 Solo talkas.

Anna Blaua,
Lielās talkas komunikācijas vadītāja
E-pasts: prese@talkas.lv

Plašāk par Lielo Talku:
https://talkas.lv/
https://www.facebook.com/LielaTalka
https://www.instagram.com/lielatalka/
https://www.tiktok.com/@lielatalka



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com