Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Sidnejas lietuviešu sabiedrība meklē jaunas mājas

Klubs pārdots

Laikraksts Latvietis Nr. 691, 2022. g. 5. martā
Ojārs Greste -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Lietuvas goda konsule Sidnejā Ginta Viliūnas. FOTO Ojārs Greste.

Sidnejas lietuviešu tautas deju dejotāji. FOTO Ojārs Greste.

Sieviešu vokālais ansamblis „Atspindys“. FOTO Ojārs Greste.

Sidnejas Lietuviešu sabiedrības valdes preikšsēdis Alfonsas Stonis. FOTO Ojārs Greste.

Lietuviešu mācītājs Juozas Deveikis. FOTO Ojārs Greste.

Akordeona meistars Genadijus Savkovas (bijušais akordeona profesors Lietuvas konservatorijā, tagad Sidnejas iedzīvotājs – liels ieguvums lietuviešu sabiedrībai). FOTO Ojārs Greste.

No kreisās: Raksta autors ar aktīvo lietuviešu sabiedrības darbinieku Saulius Stepulis un akordeona meistaru Genadijus Savkovas. FOTO no Ojāra Grestes personīgā arhīva.

2022. gada aprīlī Sidnejas lietuviešu sabiedrība atvadīsies no sava nama Benkstaunas (Bankstown) priekšpilsētā.

Līdzīgi Sidnejas latviešu sabiedrībai, lietuvieši Sidnejā nodibināja sabiedrisku organizāciju 1950.tos gados, nopirka zemi un uzbūvēja savu namu. To atvēra 1959. gadā kā sabiedrības centru (East Terrace, Bankstown). Turpmākajos gados telpas paplašināja, valde pieprasīja kluba licensi, lai varētu tirgot alkoholu, un no 1973. gada tas kļuva par Lietuviešu Klubu. Ar laiku un sabiedrības samazināšanos, divstāvu nams netika pietiekami bieži lietots, lai Klubs spētu finansiāli izdzīvot bez zaudējumiem, un namu pārdeva 2005. gadā.

Nākamajā gadā Lietuviešu Klubs pārvācās uz jaunām telpām, 16-20 Meredith Street, Bankstown, un kopš tā laika šī adrese ir bijusi Sidnejas lietuviešu sabiedrības sirds un dvēsele. Tur notika visi nozīmīgie sabiedrības pasākumi – kora mēģinājumi un koncerti, tautas deju grupas mēģinājumi un uzvedumi, Ziemassvētku eglītes, vasaras saulgriežu Joninės svinēšanas, dievkalpojumi, svētā Kazimira dienas svinības, dzimšanas dienu jubilejas, bēru mielasti, Lietuvas konsulārie pakalpojumi, balles un citi sarīkojumi.

Arī šīs telpas ar laiku Klubs nespēja finansiāli apsaimniekot. Sabiedrības vecākā paaudze aizgāja mūžībā, un no lietuviešiem, kuri ieceļoja pēc 1991. gada Lietuvas neatkarības atgūšanas, tikai daži iesaistījās lietuviešu sabiedrībā. Bija arī grūti atrast citus īrniekus telpām, jo tās atrodas apdzīvojamā rajonā, kuram ir īpaši noteikumi. Klubs nolēma pārdot telpas, lai izvairītos no finansiāliem zaudējumiem. Šī gada aprīlī Kluba darbība izbeigsies Meredith Street telpās, un tās pārņems jaunais īpašnieks, kurš pārbūvēs telpas par medicīnisku centru.

Līdz tam laikam notiks vēl daži sarīkojumi. 19. februārī Klubā atzīmēja Lietuvas 1918. gada neatkarības deklarēšanu (no cariskās Krievijas) ar dievkalpojumu, pusdienām un koncertu. Šajā sarīkojumā piedalījās Lietuvas jaunais vēstnieks Austrālijā Darius Degutis, kas iesāka darbību Kanberā 2021. gada novembrī (vēstniecību oficiāli atvēra 2022. gada 9. februārī). Savā uzrunā Darius Degutis pastāstīja par iecerēto sadarbību starp Lietuvu un Austrāliju.

Koncerta daļā lūgšanu novadīja mācītājs Juozas Deveikis, apsveikuma vārdus teica Sidnejas Lietuviešu sabiedrības valdes priekšsēdis Alfonsas Stonis un Lietuvas goda konsule Sidnejā Ginta Viliūnas. Sekoja tautas deju grupas uzvedums un vairāki muzikāli priekšnesumi, tai skaitā sidnejiešiem pazīstamais sieviešu vokālais ansamblis Atspindys.

Marta mēnesī Klubā ir vēl paredzēts atzīmēt svētā Kazimira dienu; 1990. gada 11. martā neatkarības atgūšanu no Padomju Savienības un beidzot atvadu sarīkojumu, kurā tiks ūtrupētas visas kluba mēbeles un citi objekti.

Pēc vairāk nekā 60 gadiem pavadītiem pašiem savās telpās Lietuviešu klubs tagad meklē jaunas mājas.

Ojārs Greste
Laikrakstam „Latvietis“



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com