Laikraksts Latvietis

Laiks Latvijā:


Baltijas komponistu jaundarbi starptautiskā projektā

STĪGAS. BALSIS. ELEKTROAKUSTIKA

Laikraksts Latvietis Nr. 619, 2020. g. 15. okt.
Antra Dreģe -


Ieteikt Facebook.com

ieteikt draugiem.lvIeteikt draugiem.lv

Ar Uģa Prauliņa jaundarba pirmatskaņojumu piektdien, 16. oktobrī, plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē startēs jauns, starptautisks projekts STĪGAS. BALSIS. ELEKTROAKUSTIKA, kurā turpmākajos gados Latvijā, Polijā un Skandināvijas valstīs plānots popularizēt Baltijas skaņražu jaunāko mūziku. Projekts tiks realizēts, sadarbojoties diviem sastāva ziņā unikāliem kolektīviem – vokālajai grupai PUTNI un poļu elektrisko stīgu instrumentu kvartetam NEOQUARTET, kas šim izpildītāju sastāvam radītos baltiešu komponistu jaundarbus prezentēs laikmetīgās mūzikas festivālos Eiropā.

STĪGAS. BALSIS. ELEKTROAKUSTIKA būs apjomīgs elektroakustiskās mūzikas projekts balsīm, elektriskajiem stīgu instrumentiem, video un dzīvajai elektronikai. Projekta idejas autors ir Gdaņskas festivāla NeoArte Synthesizer of Arts Festival direktors, elektrisko stīgu instrumentu grupas NeoQuartet mūziķis Pāvels Kapica (Pawel Kapica), kurš, novērtējot vokālās grupas Putni uzkrāto pieredzi jaunās mūzikas atskaņošanā un tās profesionālo izpildījuma kvalitāti, saskatījis neparastu platformu, kurā abu kolektīvu unikālajam skanējumam sabalsoties jaunā rakursā.

Neo Quartet un Putnu sadarbībā no 2020. līdz 2022. gadam plānots iestudēt un atskaņot Baltijas reģiona valstu – latviešu, lietuviešu, poļu, zviedru, igauņu – autoru jaunākos darbus. Projekta ietvaros Baltijas reģiona komponisti ir aicināti komponēt jaundarbus šim izpildītāju sastāvam, kas tiks prezentēti vairākos laikmetīgās mūzikas festivālos Eiropā.

2021. gada rudenī jau ieplānoti jaundarbu pirmatskaņojumi Gdaņskā, Krakovā un Varšavā. Turpmākā abu grupu sadarbība saistās ar paplašinātu programmas prezentāciju Skandināvijas valstīs, popularizējot vienlaikus latviešu un baltiešu jaunāko mūziku un arī Rīgas profesionālo mūziķu sniegumu.

Pirmā abu kolektīvu satikšanās notiks koncertā piektdien, 16. oktobrī, plkst. 19.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Baltajā zālē. Koncerts vienlaikus notiks digitālā formātā un dzīvajā izpildījumā. Drošības ierobežojumu dēļ poļu mūziķi koncertā piedalīsies attālināti, uzrunājot klausītājus un muzicējot caur videoierakstu, savukārt vokālā grupa Putni un komponists Uģis Prauliņš uzstāsies klātienē.

Koncertā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Uģa Prauliņa Hip hop variācijas, kurā izmantots folkloras materiāls latviešu teicamo dziesmu garā, kas saskaņots un interaktīvi savienots ar šim skaņdarbam ļoti svarīgo ritmisko pamatu – stīgu kvarteta ritma funkcijām, kuras ir detalizēti pielietotas laikmeta mūzikas, īpaši hiphopa, tradīcijās un to iespaidā. Blakus Uģa Prauliņa jaundarbam koncertā skanēs arī Staņislava Judina improvizācijas kontrabasam un elektronikai, poļu komponista Aleksandra Kosjova (Aleksander Kosciow) 10. stīgu kvartets, NeoQartet mūziķu radītais oriģināldarbs elektriskajiem instrumentiem Gotan Loop, Trance Mission, kā arī Pētera Vaska darbs The Fruit of Silence stīgu kvartetam, Ievas Alenčikas savulaik ansamblim Luar rakstītais Moonlight un citi darbi, pilnībā atklājot Neo Quartet arsenālā pieejamās elektronikas iespējas un Putnu balsu izcilo skanējumu.

Vokālā grupa PUTNI dibināta 1993. gadā. To veido astoņas dziedātājas, kuras savu meistarību guvušas, dziedot Latvijas profesionālajos koros un vokālajās grupās (Valsts Akadēmiskais koris Latvija, Latvijas Radio koris, kamerkoris Ave Sol, Rīgas vokālā grupa, Marana u. c.), kā arī uzstājoties kā solistes un diriģentes dažādos muzikālos projektos. Putni sadarbojušies gandrīz ar visiem komponistiem Latvijā, grupas kontā ir vairāk par 120 pasaules pirmatskaņojumu. Ansambļa koncerti saņēmuši augstu novērtējumu Latvijā, Eiropā, Austrālijā, Japānā un ASV tā skaistā skanējuma un neparasto, oriģinālo koncertprogrammu dēļ. Grupa ieguvusi godalgotas vietas, tai skaitā Grand Prix septiņos starptautiskos konkursos.

NEOQUARTET ir viens no Eiropas aktīvākajiem jaunās mūzikas izpildītāju kolektīviem. Muzikāli virtuozie un tehniski meistarīgie mūziķi ir īpaši specializējušies laikmetīgās mūzikas atskaņošanā. Kvarteta darbības virzītājspēks ir eksperimentāls un radošs gars, profesionalitāte, interese par tehnoloģijām. Kvartets gan savā klasiskajā veidolā (akustiskais stīgu kvartets), gan ar 2012. gadā aizsākto elektronisko instrumentu projektu atskaņojis neskaitāmus koncertus ievērojamos Eiropas, Ķīnas, Dienvidkorejas, Japānas un ASV (koncerts slavenajā koncertzālē Carnegie Hall) festivālos un koncertzālēs. Kopš 2017. gada NeoQuartet uzstājas ar elektriskiem stīgu instrumentiem, sintezatoriem un looper tehnikām. Kvarteta elektroniskais formāts nodēvēts par Neo Electric Quartet, un tas ir pasaulē unikāls kolektīvs – vienīgais elektriskais stīgu kvartets, kas atskaņo mūsdienu akadēmisko mūziku. Grupa izdevusi astoņus kompaktdiskus, saņēmusi augstākos Polijas profesionālās mūzikas apbalvojumus.

Vairāk par ansambli var lasīt šeit: www.neoquartet.pl Ieskats grupas elektro-audio-vizuālajā programmā šeit: https://youtu.be/1dQ434_9ZzM

Biļetes Biļešu Paradīze kasēs, interneta vietnē: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/85020 Koncerta dienā Rīgas Latviešu biedrībā. Koncerts notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta, Polijas Kultūras Ministrijas atbalstu.

Antra Dreģe,
Vokālās grupas „Putni“ vadītāja



Atbalstiet laikrakstu

Izvēlēties summu

SLUDINĀJUMI




Latviesu impresijas


ALMA Book


3x3 Australija




SLUDINĀJUMI


BookDepository.com